Expression Session – School of Motion course

Tijdens de winter van 2020 heb ik een cursus bij School of Motion gevolgd voor het gebruik van expressions in After Effect, genaamd “Expression Session”.
Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen en mijn kennis te vergroten. Ditmaal door het leren van code in After Effects om mijn animaties nog breder in te kunnen zetten.

Een opdracht waarmee we door middel van de linear() expression een atmosferisch effect moesten genereren.
De positie van het vliegtuig was de aandrijver voor de vervaging en kleurverandering van de bergen in de verte.
Er zijn geen keyframes gebruikt in deze animatie.

School of Motion zorgde voor prachtige ontwerpen voor de opdrachten.
Iedere opdracht stond in het teken van een specifiek stuk code waar we over geleerd hadden in de video lessen.

Het hoofddoel van deze opdracht was het animeren van de onderdelen en ondertussen zorgen dat alles correct op de plek bleek, ook als de foto’s, tekst en de rest zouden veranderen. Dus we moesten code gebruiken om hoogtes, afstanden en groottes van de onderdelen te berekenen en op elkaar af te stemmen.

Iedere student had een persoonlijke Teaching Assistant die je door de cursus heen hielp om de opdrachten goed af te ronden. Ze gaven uitgebreide feedback en suggesties hoe een opdracht verbeterd kon worden.
Dit motiveerde me enorm om het maximale uit de opdrachten te halen.

Naast animeren leerden we ook andere toepassingen van code gebruik in After Effects.
Deze data visualisatie is een representatie van een ingeladen JSON bestand.
Na het importeren leest de code alle data van de file uit en toont de data op een heldere en makkelijk te lezen manier.

Aan het einde van de cursus moest ik al mijn nieuwe kennis inzetten om een fictionele user inferface (FUI) van een vissersboot op het water te animeren. Alle animatie wordt aangedreven door de positie en snelheid van de boot in samenwerking met de afstand tussen de boot en een school vissen. Ik had nooit verwacht zoiets te kunnen animeren, voordat ik de cursus gevolgd had.

De laatste opdracht voor Expression Session.
Alles is geanimeerd met maar 6 keyframes en een heleboel code.

Naast het gebruik van code voor animaties heeft de cursus me ook geleerd hoe ik efficiƫnter en sneller kan werken. Dat had ik nooit verwacht van te voren.
I heb nu het idee dat ik een heel nieuw niveau van animatie projecten op kan pakken.

Klant: School of Motion – Expression Session
Ontwerp: Carly Cerquone & jimmy-simpson.com
Animatie & code: Jochem Neerhof
Geluid ontwerp: Jochem Neerhof