Hoe ziet een project er precies uit?

Begrippenlijst

In deze lijst vind je enkele vaktermen die ik vaak gebruik. Vooral als dit onze eerste samenwerking is, is deze lijst handig om even door te lopen.

Script
Het script is een tekstuele versie van de animatie waarin het doel en de boodschap worden omgezet naar een goedlopend verhaal.
Stijlvoorstel
Het stijlvoorstel is een uitgewerkt frame in de stijl van de animatie. Dit is vaak een directe vertaling van de huisstijl, maar kan ook in een compleet andere stijl.
Storyboard
Het storyboard is een getekende versie van de animatie (als een soort stripboek), en laat de verschillende design frames (scènes) zien. Bestaat uit de voice-over tekst, schetsen en een beschrijving van wat er op dat moment in beeld zal gaan bewegen.
Presentation Deck
Dit document omvat alles wat er tot dat moment opgeleverd is. Je vindt hier het script, stijlvoorstel, storyboard en alle technische details van de animatie.
Animatic
Een eerste ruwe versie van de animatie. Hierin komen het stijlvoorstel, storyboard en de voice-over en muziek samen zodat de timing en snelheid van de animatie bepaald kunnen worden.
Renderen
Het technische proces waarbij de computer de geanimeerde stilstaande beelden frame voor frame omzet naar een video.

Welke projectfases doorlopen we?

1. Oriëntatie

We starten met een oriëntatiefase. In deze fase ligt de focus op het doel van de animatie. We gaan bepalen wat de boodschap is die je wilt overbrengen en hoe we die het beste in beeld kunnen brengen. Je mag hiervoor zelf al een globaal script bedenken, maar dat is absoluut niet noodzakelijk.

2. Concept

Deze fase begint met het maken van een script. Als het script goedgekeurd is, ga ik verder met het opstellen van het storyboard, de voice-over tekst en het maken van een stijlvoorstel. Dit is de allereerste basis van de animatie.

3. Ontwerp

Na de conceptfase ga ik aan de slag met het ontwerpen van de elementen voor de verschillende design frames. Als deze af zijn voeg ik alle elementen die tot dan toe klaar zijn samen tot een presentation deck. Ten slotte ga ik aan de slag met het maken van de animatic.

4. Productie

De laatste fase is het animeren. Ik ga aan de slag om de objecten, karakters en scènes uit de animatic tot leven te wekken. Met als resultaat een vloeiende animatie die precies bij jouw wensen en doelen aansluit.

Hoeveel feedbackrondes zijn er?

Er zijn standaard 1 of 2 feedbackrondes ingecalculeerd, per ronde mag je zoveel feedback geven als je wilt. Deze getallen zijn gebaseerd op eerdere projecten en zijn normaal gesproken ruim voldoende. Indien er door omstandigheden meer dan de standaard feedbackrondes voor een project nodig zijn, worden deze tegen een meerprijs in rekening gebracht.

Script → 2 feedbackrondes
Storyboard → 2 feedbackrondes
Voice Over Tekst → 1 feedbackronde
Designvoorstel → 2 feedbackrondes
Animatic → 1 feedbackronde
Animatie → 2 feedbackrondes

FAQ

Omdat ik hou van duidelijkheid en efficiëntie, vind je hiernaast de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je een andere vraag of wil je meer info? Neem dan even contact op via:

06 10 20 91 10
info@jochemneerhof.com.

Wat houdt motion design precies in?
Motion design is een breed begrip, wat héél veel omvat. Het is eigenlijk het in beweging brengen van stilstaand beeld. Tegenwoordig kom je motion design onbewust overal wel tegen. Zo zie je bijvoorbeeld veel traditionele video’s die een upgrade hebben gekregen door bewegende grafische elementen. Of denk bijvoorbeeld aan de logo animatie die je ziet als je Netflix opstart, de explainer videos die de NOS gebruikt om moeilijke onderwerpen uit te leggen, of het ronddraaiende 3D model van een nieuwe telefoon in reclamevideos.

Motion design is overal en je kunt er heel veel verschillende kanten mee uit. Gebruik het bijvoorbeeld om te informeren, interesse te wekken of je merkbekendheid te vergroten.

Wat kost een animatie?
De prijs van een project is van zo veel verschillende factoren afhankelijk, dat het moeilijk is om hier een algemeen antwoord op te geven. Er zit bijvoorbeeld veel verschil in het maken van een 2D of 3D ontwerp, en ook maakt het veel uit of er karakters in je animatie zitten. Daarnaast is de lengte van de animatie natuurlijk ook bepalend voor de hoeveelheid werk die er in zit.

Als je een precies antwoord wilt hebben raad ik je aan om even contact met me op te nemen. Dan bespreken we samen je wensen en kan ik je een realistisch antwoord geven.

Hoeveel tijd neemt het proces in beslag?
De duur van een project is van veel verschillende factoren afhankelijk. Wil je een simpele 2D of juist een technische 3D animatie? Hoe snel kun je feedback geven? Zitten er karakters in het ontwerp? Gaat het om een GIF-je van 6 seconden of een animatie van 2 minuten?

Als je een precies antwoord wilt hebben raad ik je aan om even contact met me op te nemen. Dan bespreken we samen je wensen en kan ik je een realistisch antwoord geven.

Bied je naast animatie nog andere extra's?
Ja, zeker! Naast volledige animaties kan ik je ook helpen met het maken van bijvoorbeeld (vector) illustraties, 3D renders van producten en video-elementen zoals overgangen tussen scenes en titelbalkjes.
Ik wil iets wat ik niet in jouw portfolio zie, kan dat?
Waarschijnlijk wel! Neem even contact met me op om je wensen te bespreken, dan kijken we samen of ik er mee aan de slag kan.